Baranya vármegye

A pajzs a csücskös talpú pajzs modernizált változata. A pajzs alatt, a csücsköt érintve aranyszínű, fekete szélekkel kiemelt hullámzó címerszalag, benne a szöveg GYÓD. A hullámzó címerszalag alatt a címerszalag két vége által közrefogva fekete számok: 1511 (a települést ekkor említették először az írott források.

A pajzs körül felül és oldalt arany- és kék színű barokkos címertakaró. A pajzs tetején korona, a koronában koronaékszerek, kövek. A korona szimbolizálja, hogy Gyód királyi falu. A koronából háromszálú, összekötött kévéjű búzacsokor emelkedik ki jelképezve, hogy a falu a mezőgazdaságból élt (utal a kenyérre, a biztos megélhetésre is). A pajzs alsó része vágott, zöld színű és dombos, a földművelés fontosságát és Gyód dombos területét jelzi.

A pajzs középső és felső része is vágott. Középső része piros. Jobb oldalon szőlőinda, zöld levelekkel, bordó szőlőfürtökkel, (Gyódon a szőlőtermelés fontos tevékenység volt). A bal oldalon hordó, amely a borkészítést szimbolizálja. Középen diófa zöld levelekkel és diókkal, (a település neve is a sok diófára utal). A pajzs felső része kék, bal és jobb oldalon nyolcágú csillag, mint a község pecsétjében, középen sárga színű rózsa.