Baranya vármegye

Geresdlak címerpajzsának alakján felfedezhetőek a dobospajzs, a tárcsapajzs és a csücskös talpú pajzs jellemzői. Formája leginkább a dobospajzs és a csücskös talpú pajzs vonalaira hasonlít. Szélei fekete vonallal kiemelkednek. A pajzs hasított és vágott pajzs is egyben. Vágása felső harmadában egyenes, fekete vonallal, alsó harmadában domború fekete vonallal, hasítása a pajzs középső részén, függőleges fekete vonallal történt.

A pajzsmező vágott, felső harmada sötétkék színű. Benne egymástól egyenlő távolságra lévő, 3 db sárga színű, fekete vonalakkal kiemelt, hatágú csillag látható. A három csillag a három települést: Geresdet, Kisgeresdet és Püspöklakot jelképezi. A csillag motívum a címertanban a ragyogást, a tündöklést a fejlődést is jelenti. Itt a település tenni akarását, fejlődését mutatja.

A pajzsmező domború, fekete vonallal vágott alsó harmada zöld. Alulra a sötétzöld színű, fekete vonallal kiemelt termőföld került, amely jelképezi, hogy a településen élők történelmük során és ma is, elsősorban a föld megműveléséből, a mezőgazdaságból élnek. A sötétzöld alapszín a sűrű, természetes növényzetet, a hullámos, fekete színű vonal pedig a dombsági környezetet jelenti.

Sötétzöld földből középen barna törzsű, sötétzöld és sűrű lombozatú fa nőtt ki, utalva arra, hogy Geresdlak közvetlen környezetében több kisebb kiterjedésű erdő található. Sötétzöld földön, a fa előtt sárga színű, fekete vonallal kiemelt szarvas áll, bizonyítva a környéken lévő erdőkben élő nagyszámú vadállományt és annak jellegét.

Középen hasított, bal oldali pajzsmező piros színű, és elsősorban Püspöklakot jelképezi a benne látható sárga színű, fekete vonallal kiemelt püspöki pásztorbottal. A motívum nemcsak Püspöklak nevének eredetére, a püspöki birtokra utal, hanem a településen élők vallásosságát, a római katolikus egyházhoz való viszonyát is jelenti.

A jobb oldali pajzsmező fehér színű, motívumai a geresdi szőlőtermelés, borkészítés fontosságára utalnak. Benne barna ágú, kék színű szőlőfürt látható két szőlőlevéllel, amelyek zöld színűek. A szőlőfürt két oldala mellé helyezett sárga színű, hulló motívum az őszt, a szüret időpontját jelenti.