Baranya vármegye

A címerpajzs a tárcsapajzs modernizált változata. Alsó csücskében aranyszínű, lobogó címerszalag, benne nagy fekete betűkkel a település neve: GERDE. Balra és jobbra évszám: 1216, Gerde nevét ekkor említették először az írott források.

A pajzs felett balra és jobbra induló, a pajzs alsó részéig lenyúló címertakaró. Bal oldala aranyszínű, jobb oldala kék, kontúrjai fekete vonalakkal kiemeltek. A pajzs felett aranyszínű korona jelzi, hogy a település már a Magyar Királyság megszületése után létezett. A pajzs alsó és felső harmadában vágott alsó harmada zöld, átlós fekete vonalakkal jelölt. A zöld szín és a fekete vonalak jelzik a földet, amelyből a település lakossága élt. Kék, hullámzó vízfolyás mutatja, hogy a faluban, illetve tágabb környezetében több vízfolyás, patak volt. A pajzs felső része kék színű. Benne három díszrózsa, mint Varjas 1720 körül keletkezett pecsétjében. A pajzs középső része piros színű. Itt balra a földből háromágú arany (sárga) színű búzakalász emelkedik ki, jelezve, hogy a történelem során a lakosság a mezőgazdaságból élt, hogy a búza az új kenyeret, az emberek jövőbe vetett hitét mutatja, mint Rugásd 1786-os pecsétjében, jobbra virágzó páfrány mint Varjas 1720 körül készült pecsétjében, középen barna törzsű, zöld levelű, zöld és barna termésű tölgyfa, mint Gerde 1846-os pecsétjében.

Egy fa tetején rigó áll, hiszen Rugásd neve a hagyomány szerint onnan származik, hogy sok rigó élt körülötte. A madár felett balra a címertanban stilizált ezüstszínű eke, jobbra a címertanban stilizált ezüstszínű csoroszlya, amelyek ismét a földművelés elsődlegességét jelentik a településen élő emberek életében.