Somogy vármegye

Címere álló, csücskös talpú pajzs; kék mezeje a pajzstalpban négy, fekete, homorúan fodros vonallal (lineae striatae) vágott hullámokat utánozva, melyek felett magasan palánkolt, kétárbocú, ezüstvitorlás csónak (dereglye) halad balra, árbocain egy-egy háromszögű keresztvitorla dagad.

A hajóábrázolás hangsúlyozza, hogy Fonyód közlekedési csomópont: az északi partra ősidők óta átkelőhely volt, a 16. századtól ez már rendszeressé vált. A hajó emlékeztet arra is, hogy a település messziről jött (dél-erdélyi és lengyel) menekülteknek is otthont adott. A négy sorban futó fodrok felhívják a figyelmet a település óriási látogatottságára.

A címer alapszíne kék, a Balaton vizét és a fölé boruló tiszta égboltot idézi, kifejezi a természeti táj szépségeit, a város üdülő, nyaraló, fürdőhely jellegét, a remek kilátást, amely a Balaton-felvidék hegyeire (Szigliget, Badacsony, Gulács, Csobánc stb.) nyílik. Kiemeli kikötője fontosságát, jelentős halászatát, kedvelt horgászatát, pezsgő vízi életét, utal kiváló ásványvizére és a szomszédságában (Csisztapusztán) működő gyógyfürdőre is.

A pajzs felső élén enyhén jobbra forduló, feketével rovátkolt bélésű, felcsapott rostélyú, arany harci sisak helyezkedik el, rajta jobb karmával a rostélyba kapaszkodó, jobbra néző, kiterjesztett szárnyú arany sas áll.

A foszlányok növényi ornamentikát (akantusz-leveleket) mintázva omlanak alá: jobbról kék és ezüst, balról vörös és arany.

A sisakdíszként álló sas megjeleníti, hogy hajdan a Nagyberekből kiemelkedő sziget ősidők óta lakott volt. A sisak szimbolizálja a lovagkirályt, Szent Lászlót, aki először foglaltatta írásba Fonyód nevét. A foszlányok dús szövevénye a város nevének a "fon" igére való visszavezethetőségét szemlélteti, de bemutatja a Nagyberek és a Fonyódi-hegy buján termő flóráját, nagyszerű tölgyesét és a kiemelkedő szőlő- és borkultúrát is.