Heves vármegye

Álló, háromszögű a címerpajzs. A pajzsban alul zöld színű dombmotívum, amely szimbolizálja a település domborzati viszonyait.

A címerpajzs zöld mezejében középen aranyszínű, lebegő szőlőfürt, mely utal a településen élő emberek szőlőművelő és bortermelő sikeres tevékenységére.

A dombmotívum fölött ezüstszínű mezőben középen kék színű, lebegő kereszt /passió kereszt/, amely utal az 1221-ben először említett altemplomra / ma már nemzetközi hírű /, az 1744-45-ben a régi falak részleges felhasználásával épített barokk templomra. A kereszt a helyi lakosság vallási elhivatottságát jelenti.

A pajzs lebegő, aranyszínű háromlombos, kétgyöngyös korona, amely a település nevét megalapozó Aba nemzettséget és az itt élt, gazdálkodó birtokosok faluépítő- és szépítő tevékenységét idézi. A címerpajzs alatt a jobb és a bal oldalon a pajzsfőig felnyúló, alul háromszögbe hajtott, aranyszínű szalagdísz található.

A jobb oldali szalagdíszben kék színű felirat: FELDEBRŐ. A bal oldali szalagdíszben évszám: 1219. utal a település elő okleveles említésére.