Bács-Kiskun vármegye

A címer: az élet folyamatosságát jelképező, facsemetét ültető embert ábrázoló, alsó szélein lekerekített, középen csúcsban végződő pajzs. A címerképen belül, háttérben az ég középkék színű, alul zöld mező fekete kontúrokkal, a térdelő férfi alakja fehér színű fekete kontúrokkal. Az ember kezében lévő facsemete aranysárga színű fekete kontúrokkal.

A pajzs mérete 3:4. A címerpajzs felett és mögött törtpiros színű palást van, fekete kontúrokkal, melyek behajló szélei kék színűek. A címerpajzs felett középen törtpiros felületen a fekete színű érseki kalap van aranyszínű kontúrokkal, két oldalt lelógó aranyszínű zsinórfüggőkkel.

A címerpajzs alatt középen évszám: 1986, alatta piros színű, fekete kontúros, ívelt felirat: ÉRSEKHALMA.

A címer jellemzi a település jellegét, múltját és jelenét. Az érseki motívum (palást és kalap) az érseki alapítást és tulajdont, annak hagyományait őrzi. A település nevének "halom" része is megjelenik a címerképben, mely egyrészt a környék jellegére utal, másrészt jelzi, hogy a bronzkorig visszamenőleg vannak települési nyomok, temetkezési helyek és ezekre utaló halmok.