Heves vármegye

A címer álló tárcsapajzs. A pajzs három részből áll. A felső jobb oldali kék mezőben egy szárból kiinduló növekvő és kifejlett zöld páfrányfenyő levél látható. A bal oldali tűzpiros mezőben egy szárból kiinduló növekvő és kifejlett tölgyfalevél. A levélmotívumok község nemzetközi hírnévnek örvendő arborétumát szimbolizálják.

A két, hasított mezőt alul a Buttler-kastély stilizált épülete fogja össze, jobb oldalán lombhullató, bal oldalán örökzöld fákkal. A kastély és a környező fák a településen élt Buttler család történelmi múltjára utal, illetve az arborétum megalkotóinak állít emléket.

A fekete színű mezőben szárukkal egymást keresztező két aranyszínű búzakalász. A fekete a termőföld színe, a kalászok utalnak a település mezőgazdasági jellegére, jelképei a termékenységnek és az állandóan újjászülető életnek.

A kalászok középen csúcsával lefelé mutató ekevasat fognak közre, amely szintén a földművelő életet jelképezi és jellemzi településünket.

A pajzsot piros-kék stilizált szalag fogja össze, melyek Erdőtelek hagyományos színei. A szalagokat a pajzstetőn napszimbólum fogja össze, melyben kifejeződik az újjászületéshez szükséges éltető erő.

A címeren körbefutó zöld keret a magyarságot, a soha fel nem adható reményt jelenti.