Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

A címer lekerekített, csücskös talpú, a reneszánsz címerpajzsokra emlékeztető címerpajzs. A címerpajzs egy vágással felső, az alsó címermező pedig egy hasítással jobb alsó és bal alsó címermezőkre oszlik.

A címermezőket elválasztó ezüstszínű, egyenlő hosszúságú osztó szárak Bereg vármegye történelmi címerét negyedelő görög keresztre utalnak. A vízszintes keresztszár a múltat és a jelent nemcsak elválasztja egymástól, hanem egyúttal össze is kapcsolja azokat. A címermező jobb felső sarkában aranyló Nap, a bal felső sarkában növekvő ezüst Hold. A felső címermezőben kék színű háttérben a zöld színű domborulaton egy fehér színű, ágaskodó egyszarvú látható. A felső címermezőben ábrázolt unicornis hasa alatt egy ezüstszínű küllős kerék látható. A jobb oldali alsó címermezőben vörös színű háttérben zöld színű stilizált tölgyfa látható öt aranyszínű makkal. A baloldali alsó címermezőben zöld színű háttérben egy fehér színű, aranyszarvakat viselő szarvasfej látható, a szarvai közé helyezett aranyszínű, lebegő helyzetű ötágú, nyitott leveles koronával.

A címerpajzs alatt kék színű szalag látható. Ezen aranyszínű betűkkel és számokkal Beregsurány község magyar nyelvű névalakja, az első írásos említés 1280-as, a felavatás 2002-es évszámai és a helyben lakók református vallását jelképező nyolcágú, aranyszínű Kálvin-csillag, görög- és római katolikus vallását jelképező aranyszínű kettőskereszt láthatók. A szalag nem szerves része a címernek, díszítő elemként szolgál.