Heves vármegye

Az adácsi címer az 1883-ból származó pecsétnyomó nádkitermelésre utaló alapmotívumainak felhasználásával készült: középen nádvágó, mellette nádverő (tetőfedő szerszámok). Ezek a szerszámok egyrészt arra utalnak, hogy a község déli részén – a mai zsombik néven nevezett területen – nádkitermeléssel foglalkoztak az emberek, másrészt pedig arra, hogy a faluban az elmúlt századokban a szokásos háztetőfedési mód a nádazás (zsúpfedél) volt.

A pecsétnyomón a fő motívumokat két oldalt a külső körön gyékény, a belső körön pedig nádvirágos levél keretezi. A címeren a nádvágó és a nádverő, valamint a gyékény és a nádvirágos levél egy másik használati tárgyból, a nád szárítására használatos fakeretből emelkedik ki. Magyarázzák ezt a motívumot másként is: kifejezetten a mocsaras náddal benőtt vidékre (zsombikra) utaló jelkép, jobbról-balról 7 vonallal keresztezve, mint ahogyan a pecsétnyomón is van.

A pecsétnyomó motívumait pajzsra helyezve alakult ki a község címere, a pajzs közepén szimbolikus korona található aranyveretből, mint ahogy a pajzs kimunkált szélei is aranyveretesek, alapszíne pedig ezüst.

Középen fenn kék szalagon ADÁCS felirat. Alul a pajzs v betűjében 1323, mivel az első írásos emlék ekkor említi Adach községet.