Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye

Fűzérkajata címerének pajzsa csücskös talpú. A pajzs nem osztott, ezért tarpajzs, egy heroldalakot és két címerképet ábrázol. A tarpajzs kék mázú, a pajzstalpon vörös mázú domb szerepel. A dombon ágaskodó fehér lovon szakállas heroldalak ül. E címerkép a XVII. századi, magyaros jellegű, arannyal díszített ezüstszínű félvértezetű lovast ábrázol, arannyal futtatott ezüstszínű, orrvédős tollforgós huszársisakkal. A lovason, a félvért alatt, vörös szegélyű láncing látható, vaskesztyűs jobb kezében gömbfejű buzogányt tart, arcszíne természetes színű. Derekán barna színű bőrszíj található, nadrágja kék, aranysarkantyús bőr lábbelije barnaszínű. A nyereg barna, a lótakaró aranyszegéllyel vörös színű, a lószerszám barna színű aranydíszítéssel. A pajzsfő jobb sarkában aranyszínű kehely, a pajzsfő bal sarkában aranyszínű nyolcágú csillag lebeg.

A pajzsfő közepe (díszhelye) fölött a pajzsszegélyen arannyal díszített ezüstszínű csőrös sisak ül. Fölötte, aranyszínű, kilencágú (grófi) korona, melyen sisakdísz: barna színű sasszárnyból előbukkanó, arannyal díszített ezüstszínű vaskesztyűs kéz ezüstszínű gömbfejű buzogányt tart. A jobboldali, kék színű sisaktakaró ezüstbélésű, a bal oldali vörös sisaktakaró aranybélésű. A pajzs csücske alatt ezüstszalagban, kék színű felirat olvasható: Fűzérkajata.

A címerképek magyarázata:

A páncélos lovas a Perényi családra utal, akik a fűzéri vár és környéke, így Fűzérkajata birtokosaként, a XIV. sz.- tól a XVI. sz. közepéig a környék országos hírű főnemesei (koronaőr, nádor) voltak.

A pajzsfőn található kilencágú korona a Károlyi család grófi címerére utal, akik 16856-tól a környék, így Fűzérkajata birtokosai.

A csőrös sisak és a sasszárny, utalás a perényi Perényi-címerre, - '… szárnyas sasláb közül előbukkanó szakállas férfifej'. A további Perényi-címerekben visszatér ez a két heraldikai dísz.

A kehely és a nyolcágú csillag a település többségi, református vallási hovatartozásra utal.