Címer típus
Leírás

Alsópáhok község címerpajzsa vörössel és kékkel negyedelt tárcsapajzs. A pajzs 1. vörös mezejében, zöld talapzaton Alsópáhok templomának ezüst homlokzati képe, 2. kék mezejében arany borosüveg, jobb oldalán félbevágott, a vágás vonalán arannyal, külsején ezüsttel borított kenyér, 3. kék mezejében balról arany, kifeszített állatbőr, mellette a bőr kikészítéséhez használt arany kétfogantyús vonókés,

4. vörös mezejében balról ezüst csoroszlya, jobbról ezüst ekevas látható.

Az álló pajzs felső peremének közepén helyezkedik el a szembenéző pántos sisak, három toll sisakdísszel a tetején. A sisak és a középső tolldísz arany, a sisakot díszítő pántok és a sisakdíszt a sisakhoz erősítő csavar kék, a két szélső toll sisakdísz vörös. A pajzsot a sisaktól jobbra arany-kék, balra ezüst-vörös palást veszi körül. A pajzs alatt lebegő aranyszalagon, fekete betűkkel "ALSÓPÁHOK" felirat szerepel. A címer mintáját a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

1) A pajzs 1. vörös mezejében lévő templom a község római katolikus vallásosságára utal.

A többi mező a község életében meghatározó tevékenységeket szimbolizálja:

2) A pajzs 3. vörös mezejében lévő állatbőr és a vonókés a település lakóinak eredeti foglalkozására utal. Az itt élők ugyanis tímársággal, cserzővargasággal foglalkoztak. E mesterséghez tartozik a bőrnek vízben való kallózása, ványolása. Ez a bőr ütögetésével, verdesésével történik, tehát olyanféle művelet, amelyet joggal nevezhetünk el a páhol igével (páhol = bottal, doronggal, darab fával ver valakit vagy valamit). A hévízi tó elfolyó vizében végezték ezt a tevékenységet. Így a "páh" helynév a páhol igének páh alapszavából származik.

3) A pajzs 4. kék mezejében található csoroszlya és ekevas azt szimbolizálja, hogy a község életében a továbbiakban a mezőgazdaság volt a meghatározó, de átvitt értelemben az itt élők munkaszeretetét is jelzi.

4) A pajzs 2. kék mezejében lévő bor és kenyér a vendéglátásra utal. Az elmúlt 20 évben a település életében egyre jelentősebb szerepre tesz szert a vendéglátás, az idegenforgalom.

Kép
Alsópáhok község