Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Pusztafalu község címere
Nagyítsa ki a képet!

Pusztafalu község

(Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

A címer fehér alapon aranykeretbe foglalat osztott pajzs. A bal oldal piros-fehér csíkozással nyolc részre osztott. A jobb oldalon, kék alapon aranyserleg, mely a község református vallására utal, alatta hármas hegy, a községet körülvevő hegylánc legmagasabb csúcsát, a Tilalmast jelképezi. A serleg felett árvalányhajjal díszített fekte kalap, a község néptánchagyományát jelképezi.

A pajzs felett kilencágú Károlyi-korona, bal oldalán kék, jobb oldalán piros levéllel övezve, aranydíszítéssel. A Károlyi-korona felett ezüstszínű, páncélos kar, ökölbe szorított karddal, amely Szádeczky Kardos Sámuel 1848-49-es száműzött tüzér hadnagyot, a község első lelkészét, tanítóját jelképezi. A pajzsot bal alsó oldalán tobozos fenyőág, jobb alsó oldalán makkterméssel díszített tölgyág övezi, melyet két oldalról két, hatos agancsú szarvasbika tart a pajzshoz.

A címer alatt aranyszalagon „PUSZTAFALU” felirat található.