Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Piliscsév község címere
Nagyítsa ki a képet!

Piliscsév község

(Komárom-Esztergom megye)

Álló, csücskös talpú a pajzs, melynek jobb szélső mezején az Árpádok vörössel és ezüsttel hétszer vágott mezeje látható, a település első történelmi szakaszára utalva. A bal szélső mező kék hátterén zöld dombokon a templom védőszentjének aranyfigurája látható. Alatta a hármas ívelésű zöld dombok a Piliscsévet három égtájról körülölelő pilisi hegyeket szimbolizálják.

A pajzs két oldalát övezi a Piliscsévet körülvevő erdőkre utaló tölgykoszorú, felső részében található a szőlőtermesztés szimbóluma. Kék szalagon aranybetűkkel a pajzs felett és alatt a község szlovák és magyar neve

Piliscsév címere álló, csücskös talpú pajzs, melynek jobb szélső mezején az Árpádok vörössel és ezüsttel hétszer vágott mezeje látható, a település első történelmi szakaszára utalva.

A bal szélső mező kék háttere az itt élő szlovákságra utal, amely nemzetiségi hagyományait napjainkig ápolja mind nyelvében, mind oktatásában, kulturális, vallási szokásaiban.

A pajzs két oldalát alul övezi a csodálatos völgyet körülvevő erdőkre utaló tölgykoszorú. A bölcsőtől a sírig nyújtó oltalom, a megélhetés, az ember és a természet szoros kapcsolatának jelképe, egyben a rendíthetetlenség, a szívós élni akarás, a fennmaradás reményének kifejezője a felfelé ívelő levélkoszorú. A címer felső részében található a szlovákság által meghonosított szőlőtermesztés szimbóluma.

Kék szalagon aranybetűkkel a pajzs felett és alatt a község szlovák és magyar neve utal a nemzetiségi jellegét máig őrző település jövőbe vetett hitére.