Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Piliscsaba nagyközség címere
Nagyítsa ki a képet!

Piliscsaba nagyközség

(Pest megye)

Felső szélén vízszintes, alul csúcsosan végződő a címerpajzs, melyet két oldalról barokkos ornamentikát képző stilizált tölgyfahajtások ölelnek közre. A két hajtás külön-külön 4-4 levelet és 1-1 termést ábrázol. A hajtások a pajzs alsó csúcsa mellől indulnak. A két alsó levél az íves szegélynél, a két felső levél a vízszintes felső peremén kissé beletakar a pajzs felületébe. A pajzs alsó felében hármasdomb előtt hármas búzakalász, melynek alul hármasfonatot alkotó szára előtt stilizált eke helyezkedik el, közvetlenül a pajzs alsó csúcsa fölött. A két oldalsó kalász a pajzs jobb és bal felső irányába, a középső, függőleges kalász a felső vízszintes perem közepén nyugalmi állapotban lévő oldalnézetben ábrázolt, balra tekintő sólyom felé mutat.

A címer színei: az ornamentika, a kalászok és a sólyom aranyszínű, a pajzs felső fele kék felület, míg a hármasdombot jelképező felület színe megegyezik a nemzeti zászlónk zöld színével. A stilizált eke ezüst (fehér) alapon fekete rajzolatú úgy, mint a grafikai kontúrok.