Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Petőháza község címere
Nagyítsa ki a képet!

Petőháza község

(Győr-Moson-Sopron megye)

A címer a régi, történelmi címer hagyományait igyekszik követni, felhasználva annak klasszikus elemeit: az ekét és a három csillagot. A klasszikus háromszögű címerpajzs formáját követi, mely a legkorábbi nyugati címerekből alakult ki, és a mai napig elterjedten használják.

A címerpajzs három részre osztott, alapszíne világoskék. A pajzstalp (pajzsláb) - mely a vizet jelképezi - az alsó harmadában helyezkedik el egy fekete hullámvonallal elválasztva a pajzsfőtől, illetve a pajzsderéktól. A hullámvonallal elhatárolt pajzstalp a címerpajzshoz hasonlóan kék színű, de annál sötétebb árnyalatú. A pajzsfő, valamint a pajzsderék a középvonalnál (a pajzs cölöpvonalánál) függőlegesen ketté osztott.

A címer jobb oldalán láthatóak a történelmi pecsét alakú címerből átvett címerképek, az eke és a három nyolcágú csillag.

Az eke szürke színű, vékony fekete körvonallal, a csillagok pedig aranyszínűek. A bal oldalon lévő mesteralakok (három vízszintes sáv) a pajzs szabályos mértani vonalakkal való felosztása útján jöttek létre. Színük a víz ábrázolásánál már használt sötétebb kék.