Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Perőcsény község címere
Nagyítsa ki a képet!

Perőcsény község

(Pest megye)

A csücskös talpú címerpajzsot egy vízszintes osztással felső és alsó címermezőre, az alsó címermezőt pedig egy függőleges osztással jobb alsó és bal alsó címermezőre osztották.

A felső címermezőben kék színű háttérben, három, zöld színű halom látható, mely a községet övező Börzsöny hegységet jelképezi. A két szélső halmon egy-egy stilizált tölgyfa, a középsőn a falu templomának stilizált, fehér színű tornya figyelhető meg, a csúcsán elhelyezett nyolcágú Kálvin-csillaggal. A torony ajtajai, ablakai és tetőborítása aranyszínűek. Ebben a címermezőben található az aranyló nap és a növekvő ezüsthold.

A jobb alsó címermezőben, vörös színű háttérben az egykori Hont vármegye címerképei, egy ezüstszínű kardot tartó páncélos jobb kar, felette aranyszínű nyolcágú Kálvin-csillag és egy ezüstszínű növekvő hold látható.

A bal oldali alsó címermezőben zöld színű háttérben Perőcsény község több évszázados jelképe , az aranyszínű tebefa stilizált ábrázolása látható, melynek tulipános tetejét piros alma díszíti.

A címerpajzs alatt kék színű szalagon aranyszínű betűkkel és számokkal Perőcsény község neve és az első írásos említés: 1254, a felavatás éve: 2004, valamint a helyben lakók református vallását jelképező nyolcágú aranyszínű Kálvin-csillag látható.