Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Pély község címere
Nagyítsa ki a képet!

Pély község

(Heves megye)

Az önkormányzat címere pajzsforma: egyenesen álló, csücskös talpú, negyedelt, reneszánsz címerpajzs, a cölöphelynél hasítva, valamint a pajzsderék és pajzstalp találkozásánál hullámvonallal osztva. Színei: váltakozva zöld és kék, a külső éleken ezüsttel szegélyezve.

A pajzs szívében (boglárhelyén) ezüstszínű, fejét jobbra fordító Szent Demeter alakja lebeg; ruházata római vörös tarajos, ezüstsisak, combközépig érő vörös kiton, felette ezüstpáncélzat; vállán aran boglárral középen összefogott, földig érő, vörös köpeny (khlamüsz). Jobb kezében a pajzsfőbe nyúló, aranylándzsa, rajta ezüstlobogó. Bal kezében ovális, vörös kereszttel negyedelt, aranyszínű pajzs. A pajzs alól a derekára erősített egyenes, ezüstkard tűnik elő.

A pajzs díszhelyén, a lobogón feketével az 1234-es évszám látható. Jobb oldalon, a pajzsderék alján zöld mezőben vörössel a "Kétkémény" (ipartörténeti műemlék) stilizált rajza áll a Tisza folyót jelképező, hullámvonallal lezárt, kék pajzstalpfélen. Bal oldalon, a pajzsderék alján kék mezőben enyhén háromfelé hajló, arany búzakéve áll a búzaföldeket jelképező, hullámvonallal lezárt, zöld pajzstalpfélen. A pajzs talpközepén jobbra mutató, ezüst ekevas lebeg.