Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Pázmánd község címere
Nagyítsa ki a képet!

Pázmánd község

(Fejér megye)

A klasszikus formájú csücskös lapú pajzs három mezőre osztott. Az első mező kék, háttérben lebegő, természetes színű szőlőtőke, szőlőindákkal, szőlőlevelekkel és szőlőfürtökkel. A zöld színű szőlőinda barna színű, szőlőkarót fut körül, a szőlőindából jobbra és balra egy-egy zöld színű szőlőlevél és két-két ezüst színű /fehér/ szőlőfürt növekszik. A második mező ugyancsak kék háttérben lebegő, aranyszínű gabonakalász található.

A csücskös talpú pajzs harmadik mezőjében zöld színű hármashalom emelkedik, a halmokon ezüst /fehér/ színű keresztekkel.

 

A harmadik mező háttere ugyancsak kék. A három címerkép vágás és hasítás együttes alkalmazásával jött létre, a címerképeket fekete pálya választja el egymástól.

 

A pajzsfőt nyitott, háromágú, aranyszínű, vörös és kék színű ékkövekkel díszített korona ékesíti.

A korona fejpántjában elhelyezett évszám: 1517 az első ismert írott forrásra utal.

 

A csücskös talpú pajzsot jobbról ezüst és kék, balról ezüst és vörös takarók díszítik. A takarók között helyezkedik el ívelt alakban a település elnevezése: PÁZMÁND.