Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Pap község címere
Nagyítsa ki a képet!

Pap község

(Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

Pap község címere álló, csücskös talpú negyedelt pajzs, a közepén ráhelyezett boglár pajzzsal. Címerképei a földi valóságból vett alakok: gabonakéve, szőlőfürt templom és dombok, valamint a község volt birtokos bárói családjának címeralakjai: vörös szív, közepéből kinövő strucctollal és 16 sugaras nap.

A csücskös talpú szívpajzson, a kék mező közepén zöld hármashalmon helyezkedik el, melyen a község református temploma áll. Alatta zöld hármashalom a dombos vidéket jelzi.

A nagy pajzs: 1, jobb felső veres mezőben arany fémszínnel 16 sugaras aranynap látható.

A tőle balra lévő: 2, kék alapon vörös (tollas) szív, a legkorábbi (1785) fentmaradt községi pecsétnyomat egyetlen motívuma. Valószínűleg a Muraniczi HORVÁTH (Moón) bárói családra utal, akik Pap utolsó birtokosai voltak, s közel két évszázadon át éltek e vidéken. Lásd: Nagy Iván (báró Muraniczi HORVÁTH Gedeon, szül. Pap 1831. máj. 7.)

3, A jobb alsó ezüstmezőben természetes színű szőlőfürt látható. A szőlőtermesztés hagyománya a XIX. század elejére vezethető vissza.

4, A bal alsó vörös mezőben arany fémszínnel 3 szálból gabonakéve látható, amelynek termesztése a község földművelő voltára utal.

A címerpajzs alatt elhelyezkedő szimmetrikusan hullámzó ezüstszínű legendaszalagon fekete színű a község neve: PAP.