Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Pálmonostora község címere
Nagyítsa ki a képet!

Pálmonostora község

(Bács-Kiskun megye)

Pálmonostora címere csücskös talpú, hasított reneszánsz pajzs. Jobb oldali kék mezejének udvarát a földgömb (glóbus) Eurázsiát és Észak-Afrikát zölddel jelölt, aranyos tengerekkel övezett részlete képezi, amelyen természetes színben Pál apostol áll enyhén balra fordulva vörös köpenyben, fekete saruban, jobbjában arany irattekercs, baljában arany apostoli keresztet tart úgy, hogy annak talpa a Közép-Duna-medencén nyugszik. (Pál maga írta a rómaiakhoz, hogy Jeruzsálemtől Illíriáig, azaz a Kárpát-medence táján is térített.) A pajzs bal oldala vágott; a felső mező - emlékeztetve az egykori Pallavicini birtoklásra - arannyal és kékkel sakkozott, az alsó vörös mezőben arany fűzőkampóra és fűzőtűre akasztott három arany dohánylevél (részben fedésben) idézi a dohánytermesztő múltat.

A pajzson enyhén jobbra forduló, természetes színű, arany pántozatú, vörös bélésű tornasisak található, nyakában aranyszalagon aranymedália. A sisakkorona nyitott, ötágú, leveles: a három aranylevél közötti két ágon kék gyöngyök vannak, a középső levelet és az abroncsot kék ékkövek díszítik. A foszlányok, növényi ornamentikába fordulva, jobbról vörös és arany, balról kék és ezüst.

A pajzs alatt vörös bélésű, hasított aranyszalagon fekete betűkkel áll a település neve: PÁLMONOSTORA.