Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Nyírderzs község címere
Nagyítsa ki a képet!

Nyírderzs község

(Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

Nyírderzs címere álló, kerektalpú pajzs, felső széle enyhén ívelt záródású. A pajzs középen egy széles jobb haránt pólyával három részre szelt. Címerképei a földi valóságból vett elemek, úgy, mint akáclevél és templomépület. Meghatározó színei a kék, a zöld és az ezüst.

A bal felső (1. mező) és a jobb alsó (3. mező) ezüstszínű mezőkben egy-egy, ellentétes irányba mutató, zöld színű akácág látható, amelyek a községet körülölelő akácosokra, illetve az itt mindig is folytatott erdőgazdálkodásra utalnak.

A középen vágással osztott, felül kék, alul zöld színű 2. mezőben, a címerpajzs képzeletbeli boglárhelyén oldalnézetű, a község XIII. századi, gótikus alapokra épült műemlék jellegű görög-katolikus temploma látható. E templom képe uralja a címert, amely az itt élő népesség több évszázados közösségmegtartó erejének ékes bizonyítékaként az együvé tartozást szimbolizálja.

A címerpajzs alatt elhelyezkedő, szimmetrikusan hullámzó ezüstszínű legendaszalagon a község neve: NYÍRDERZS, két oldalt pedig az első oklevélbeni említésének dátuma: 1298 (jobb oldalon), illetve a jelen címer készítésének az évszáma: 2001 (bal oldalon) olvasható.