Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Nyáregyháza község címere
Nagyítsa ki a képet!

Nyáregyháza község

(Pest megye)

A község címerének egy régi, az 1800-as évek első felében készült pecsétnyomó-ábrázolása, valamint a községnek a régi pecsét által is igazolt kuriális jellege adtak támpontot. Már a korabeli pecsétnyomón is a Nyáry család címere látható.

A kardot tartó férfikar és korona a nemesi közösségek jelképe, a pajzsot a nemesi címerekre jellemző takaró díszíti a rajta lévő címerképpel.

A pajzs klasszikusan egyszerű vonalú. A kék pajzsban zöld hármashalom, középső halmán könyöklő kar szablyát tart. A pajzsfőben jobbra nyolcágú csillag, a pajzs felett lebegő nyolcágú korona. A takarók: kék-arany, piros-ezüst.

A színek jelentései:

Arany (Nap) értelem, ész, hit, tekintély, erény, erkölcsösség, ezüst (Hold) bölcsesség, tisztaság, ártatlanság, szemérmesség, vörös (Mars) hazaszeretet, önfeláldozás, tenni akarás, nagylelkűség, kék (Jupiter) szabadság, szeretet, remény, boldogság, szépség, egészség.