Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Jászboldogháza község címere
Nagyítsa ki a képet!

Jászboldogháza község

(Jász-Nagykun-Szolnok megye)

A jász múltat és kapcsolatot a Lehel kürtje jelzi a címerben.

Az országos hírű állattartást, az országos lovas napokat a szürke mén jeleníti meg. A falu határát Szent Vendel szobrok jelzik minden irányból, amely a pásztorok védőszentje. A település lakosainak megélhetését a jó minőségű földek biztosították, ezt ábrázolja a búzakalász.

A pásztor arckifejezése a munkában elfáradt és megelégedett emberek vonásait hordozza. A rajta található tarisznya és kulacs a kora tavasztól késő őszig a határban történő legeltetést, vándorlást örökíti meg, de ott van a pásztorbot, amire mindig támaszkodhat.

Az 1970-es évek elején megtelepedett ipart a fogaskerék szimbolizálja. Igen sok embernek adott munkát és jelentett felemelkedést az egyének és a település számára a főleg nőket foglalkoztató üzem.

A címer kék-fehér színe az örök kapcsolatot jelzi a Jászsággal, amit a falu határában végzett régészeti ásatások is alátámasztanak. A kék szín a Jászság gyógyvizekben gazdag területét is jelenti.