Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Atkár község címere
Nagyítsa ki a képet!

Atkár község

(Heves megye)

A címeren az aranyszegélyű, kék alapon háromszögű pajzsban, cölöphelyen egyenes szárú, négyleveles, zöld nádbugaszál, mely a barna Bíbichalom és a stilizált kék-ezüst vágásos zsombék határából nő ki, s barna bugában végződik a pajzstetőben.

A pajzs mindkét oldalán köldökből kiinduló, barokkos, aranykeretes, zöld nádlevelek, melyek a címerpajzs alsó harmadánál a keretnek támaszkodnak. A pajzsderékban nádlevélen álló bíbicmadár kettős ábrája.

A bíbicmadarak egymással szembefordulva, testük egész súlyával a felső nádlevélen állnak bal lábukkal. Jobb lábukkal érintik a nádbuga szárát. A madarak teste fekete, tarkójukból hosszú, vékonytollú, félkörben felfelé hajló bóbita nő ki. A fejen és a farktőn alul sárga folt van, a has és a mellrész fehér, lábaik vörösek, csőrük fekete. A pajzstetőn vörös-ezüst sisaktekercs, melynek közepén félalakos, jobbra tekintő bíbicmadár ül. A sisaktekercsből kiinduló takarók vagy sallangok omlanak le mindkét oldalon a pajzs széleire, díszként keretezve azt.

A jobb oldali sallangdísz kék-ezüst, a bal oldali dísz vörös-arany színű. A pajzstalp alatt aranyalapú, kék fonákú szalagban fekete betűkkel „ATKÁR” felirat található.

A címer színei: kék, vörös, zöld, barna, sárga, fehér, fekete, fémszínek: arany/sárga/ezüst/fehér.