Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Átány község címere
Nagyítsa ki a képet!

Átány község

(Heves megye)

A község címere álló, csücskös talpú, ezüstszínű hullámos pólyával kettéosztott tárcsapajzs. A pólya szimbolizálja a Hanyi-ért, melynek két partján terül el a halmazos település.

A pólya fölött kék színű mezőben középen három aranyszínű, lebegő búzakalász. A búzakalász utal a településen élők által évszázadok óta termesztett, kenyerüket biztosító fő terményre.

A pólya alatti zöld színű mezőben, a pólya alatt a pajzs jobb és a bal oldalán kettő aranyszínű lebegő nyolcágú csillag. A csillagmotívum kifejezi a település lakóinak vallási elkötelezettségét és azon belül a kálvinista tanok elfogadását, gyakorlását.

A csillagmotívumok alatt ezüstszínű, csúcsával jobbra, élével a pajzstalp felé mutató lebegő ekevas. Az ekevas szimbolizálja a településen élő emberek őstermelői tevékenységét, szívós kitartó munkáját. Az ekevas a község 1788-ban használt pecsétjének is címeralakja. A pajzs alatt kettős hajtású, aranyszínű szalag, szélén kék színű szegéllyel, benne vörös színű felirat: "ÁTÁNY"