Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Aka község címere
Nagyítsa ki a képet!

Aka község

(Komárom-Esztergom megye)

Álló, háromszögű pajzs vörös mezejében ívesen behajló kék sátor. A kék mezőben zöld hármashalom középsőjén nyugvó, hétgyöngyös nyitott arany koronából emelkedő, sugarakkal ékített arany háromszögbe rajzolt Isten-szem. A jobb felső vörös mezőben lebegő helyzetű, egy pontból ágazó három arany tölgyfalevél. A bal felső vörös mezőben lebegő helyzetű, egy pontból ágazó három arany hársfalevél. A címer alatt lebegő, hármas tagolású íves arany szalagon feketével nagybetűs AKA felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

A megye délnyugati részén, Fejér megye határán található. A 81-es főútvonalon Bakonysárkánynál 7 km-es bekötőút vezet a faluba. Vasútállomása nincs. A család ősi birtokainak első okleveles említése 1358-ból származik. A török veszély elmúltával az elnéptelenedett településre katolikus szlovákok és németek érkeztek. A második világháború után, a németek kényszerű kitelepítése folytán, a népesség száma rendkívül megfogyatkozott. Ma a megye legkisebb lélekszámú települése. A falu temploma 1790-ben épült. Az érintetlen természet kedvez a falusi turizmusnak.