Magyar Állami Jelképek

Címerkereső

A rovatban megtalálja Magyarország közel 2400 települése címerét, szöveges magyarázatát. Keresse meg az ábécében annak a településnek a kezdőbetűjét, amelyre kíváncsi, kattintson rá, majd a nevekből válasszon kattintással.

Adásztevel község címere
Nagyítsa ki a képet!

Adásztevel község

(Veszprém megye)

Adásztevel címerén álló, vörös csücskös pajzsban zöld alapon jobbra vágtató pejlovon ülő kék ruhás, fekete csizmás és vörös csákós huszár a felemelt jobbjában kardot tart. A pajzson szembeforduló nyílt sisak, tetején aranyleveles korona, rajta jobbra forduló páncélos kar könyököl, markában három aranyozott kalászt szorítva. A takarók mindkét oldalon zöldek.

A címer egésze – a három alkotórészével – a nemes község kegyelettel őrzött múltját jelképezi. A pajzsbeli huszár az elmúlt évszázadok harcaiban részt vett adászteveli katonáknak állít emléket. A sisakdíszben szereplő páncélos kar a kalászokkal a község lakóinak kemény és harcos munkáját jelképezi, a zöld színű takarók a község határában fekvő rétek, mezők szimbólumai. A címerben megjelenő motívumokban a vitézség párosul a földművelő szorgalommal.